International Summer Program in Clinical Research at Hanover University of Applied Sciences and Arts

2017_08_02_Newsletter_8-3-bearbeitet.jpg

International Summer Program in Clinical Research an der HsH

Bereits zum sechsten Mal wird das „International Summer Program in Clinical Research (ISP)“ vom Initiator und Leiter dieses Sommerschulprogramms Prof. Dr. Fortwengel an der Hochschule Hannover (HsH) durchgeführt. Am ISP 2017 nehmen 25 Studierende aus insgesamt sechs Ländern teil. Zudem unterstützen sieben Gastdozenten der Partnerhochschulen aus Indien, Sudan, Nigeria, Griechenland und den USA.
Internationale Studierende der Lebenswissenschaften oder eines verwandten Gebietes sollen eine Einführung in die klinische Forschung erhalten. Die Inhalte beziehen sich dabei, neben der rein operationalen Seite, vor allem auf regulatorische und ethische Aspekte. Diese thematische Schwerpunktsetzung hat Einmaligkeitscharakter.
Die Studierenden kommen in ersten Linie von Partnerhochschulen, die mit der Arbeitsgruppe klinische Forschung und Epidemiologie an der HsH zusammenarbeiten. Die Sommerschule findet immer vom 16. Mai bis zum 30. Juni eines jeden Jahres statt. In drei der sechs Wochen lernen deutsche Studierende der HsH zusammen mit den internationalen Studierenden in gemeinsamen Seminargruppen.
Für die HsH-Studierenden sind vor allem die Inhalte des Programms, die besonderen Lernformen interessant.
So gibt es neben Seminaren vor allem das Projektstudium, einige „Corner Discussions“ zu bestimmten Fragestellungen, Fallbearbeitungen und Kurzpräsentationen. Die Studierendengruppen, die immer international zusammengesetzt sind, erleben auf diese Weise auch kulturelle und landespezifische Aspekte und dies ermöglicht eine spannende „Sicht über den eigenen Tellerrand hinaus“.

English

For the sixth time, the International Summer Program in Clinical Research (ISP) will take place at Hanover University of Applied Sciences and Arts, carried out by the initiator and leader of this summer program, Prof. Dr. Fortwengel. At the ISP 2017, 25 students from six different countries will participate. Furthermore, seven guest lecturers from partner institutions in India, Sudan, Nigeria, Greece and the USA will support the program.
International students of the life sciences or related fields of study will receive an introduction to clinical research. The content will be based, apart from the purely operational side of the topic, primarily on regulatory and ethical aspects. This thematic focus is unique.
For the most part, students will come from partner institutions that cooperate with the work group in clinical research and epidemiology at Hanover University of Applied Sciences and Arts. The summer school always takes place from 16 May until 30 June of any given year. In three of the six weeks, our German students will learn in seminar groups alongside their international counterparts.
For students of Hanover University of Applied Sciences and Arts, it is above all the content of the program and particular forms of learning that are interesting.
Apart from seminars, there are also a project study program, several corner discussions to determine questions, casework and short presentations. This means that the student groups, which are always international, experience cultural and country-specific aspects of the work, which allows all participants to take an exciting look beyond their own spheres.